I'Coach "din hjælp til selvhjælp"
 
 

Misbrug

Hvad er et misbrug?
Der er tale om et misbrug, når der er et vedvarende og skadeligt brug af det, man kalder psykoaktive stoffer. Det er stoffer, som ændrer ens sindstilstand. Stofferne findes i alkohol, hash, speed, lsd, kokain, heroin, etc.

Det er svært at sætte præcise tal på omfanget af misbrug i Danmark, fordi der er et stort overlap mellem forskellige former for misbrug og forskellige definitioner af en misbruger.
Flest alkoholikere
Langt de fleste misbrugere er alkoholikere. Ca. 140.000 er alkoholafhængige, mens 
der er omkring 30.000 stofmisbrugere i Danmark. Desuden er mere end 100.000 personer afhængige af medicin, bl.a. beroligende midler og sovemidler.
(Kilde: Sundhedsstyrelsen 2011, Center for Rusmiddelforskning 2012 og Dansk Misbrugsbehandling 2012.)

Stigning blandt unge
Stofmisbrug er steget betydeligt de sidste årtier. Tilgængeligheden og udvalget er steget markant, og priserne er faldet. Langt de fleste stofmisbrugere er unge under 25 år. Derfor er et af Psykiatrifondens fokusområder misbrug blandt unge - med blandt andet rusmiddelrådgivning på erhvervsuddannelser.
Selvmedicinering
For nogle mennesker er misbruget en form for selvmedicinering, der skal dæmpe symptomer på psykisk sygdom og fx gøre det nemmere at være sammen med andre og slappe af. Men misbrug kan forværre en psykisk sygdom og gøre behandlingen sværere.

Omkring hver anden patient, der indlægges på en psykiatrisk afdeling, har et misbrug af alkohol, medicin eller stoffer. En undersøgelse fra Psykiatrisk Center Sct. Hans viser, at patienter, der både har en psykisk lidelse og et misbrug, bliver svingdørspatienter: de indlægges hyppigere end andre - og udskrives hurtigere.
Hjælp at hente
Har du eller en af dine nærmeste problemer med misbrug, er der hjælp at hente. Du kan blandt andet få en uforpligtende snak hos Psykiatrifondens telefonrådgivningeller benytte Psykiatrifondens rådgivning på nettet.
 

© I'Coach · Dagmarsgade 40 · 2200 København n
Lav din egen hjemmeside med mono.net